Followers

Friday, 17 April 2015

Kuching Sarawak 2015

Assalamualaikum w.b.t..

ini kira first time jejak kaki dibumi kenyalang ni, gitew...haha, jalan punyalah dah merata tapi sabah serawak jugak belum sampai, but this time rezeki sebab ada keperluan kerja untuk fly ke serawak ni, in this post kalini saya nak share part2 berjalan ja, part kerja kita share lain hari la, haha...so jom saya nak share pengalaman PERTAMA sampai ke serawak ni...huhu lets~



masa ni gerak dalam pukul3 petang kalau tak silap, lupa plak...ambik masa dalam sejam lebih macam tulah untuk sampai ke destinasi cinta...tiba :p
tapi cerita yang tak bestnya, tiap kali kalau nak travel sorang2 away from anak2 and wife, saya mesti demam punya, eden pun xtau napo, macam cerita last year trip ke aussie pun macam tu jugak la, so memang dah prepare awal2 segala macam ubat, kalini mesti kena ubat sebab kerja banyak jugak ni...huhu


sampai je kat sini, first thing first cari tempat makan yang best2...tp xtau nak makan apa, but cari je la kan, nasib ada kereta sewa...so sebelum masuk kampung2 kat beberapa area ni kami makan dulu and food was chosen is mee kolok asli sarawak, syodap!!! alhamdulillah...




then dah settle makan kami ke hotel kami, tune hotel waterfront, check in then off to work la kami... 


kita cut the story, lepas settle kerja, kami balik ke hotel, solat and bersiap then klua berjalan-jalan (malam sudah)


plannya nak keseberang "sungai sempit sarawak" (this river was called by local)


i buy this songket sarawak? ek....for my wife, cantik2 pulak kain dia...


untuk keseberang naik perahu tambang ni just for 1 ringgit sahaja, ada yang cerita dulu kena bayar cuma 20 sen sajo, tapi sekarang ni lain dah kan...




hish...camera fon ni kalau malam ja mesti spoil...xtau nak habaq dah aih...


sebenarnya sebelum sampai keseberang ni dah send message siap2 kat kawan2 whatsap dah tanya apa tempat2 menarik dekat serawak ni, and this is one of the places that dorg bagi kat saya, suruh singgah katanya...tapi memang heaven loo...MIRA CAKE HOUSE


disebabkan tak sihat, demam, blocking noose...terus rasa semua pun jadi sama rasa...hahaha tak rasa apa...





minta akak ni snap 1 gamba...


meriah sungguh...




for first day ni jalan2 cuci mata dulu...


lepas dah jalan, kami singgah makan malam dekat restoran yang berdekatan, masa ni tak larat nak snap gamba dah, panas suda badan ambo...huhu
lepas we had our dinner, then balik ke hotel pastu kroohh kroohh...



bangun awal pagi, sebab harini ada 3 kampung nak pergi...
harini kami nak rasa makanan lain pulak, alhamdulillah sedapp nyoo (bila la nak sampai sarawak lagi) haha..this time kami try laksa sarawak...







barulah tahu rupanya depa ni guna bihun untuk laksa depa ni, sedap jugak...


salah seorang local sarawak tunjuk macam2 jenis ulam-ulaman and sayur yang dorang makan...


kalau tak silap ni pucuk paku uban...


yang atas dengan bawah ni lupa nama dia tapi setiap satu tu ada bau dia tersendiri, tapi bau wangi, memang bau dia kalau masukkan dalam masakan mesti naik selera...huhu wangi



sambil2 kerja, tunggu orang kampung daerah situ, ada orang kampung yang bawa kami pergi masuk dalam lagi ke area perkampungan nelayan...agak-agak tau tak sebab apa bawak ktorg masuk pasar ikan pulak kan?



was name empirang by local...




haaaa...ni lah sebabnya...ikan terubuk, fresh tau baru diturunkan dari kapal...seekor 2 ringgit pulak tu, bukan tu je, setiap seekor tu ada telur dalam perut dia...kebetulan masa kami datang ni musim ikan terubuk ni, orang sini cakap, kalau nak tau musim ikan ni, tunggu musim menuai padi bukit, kat area kampung ni memang banyak padi bukit, so lepas ja dorang tuai padi2 hasil dari tanaman sendiri mesti ikan ni pun banyak kat pasar2 area kampung nelayan ni, hui hui 2 ringgit seekor...memang kami borong la gamaknya bawak balik semenanjung... 




nama ikan ni ikan lumeq, ikan yang terbanyak turun dari kapal selepas ikan terubuk, agaknya memang musim dia jugak ni...orang sini memang suka makan ikan si, sebab lembut, kata dorang, just buang tang kepala ikan ni ja dah boleh masak untuk makan keseluruhan part...tulang pun lembut. mostly buat sup or goreng tepung...



we buy some of this jelly fish, nak rasa alang-alang orang kampung nak jamu kami makan...




drop kejap beli udang galah yg boleh tahan besarnya...harga pun murah berbanding kat tmpt kita kan...pastu beli ketam nipah sikit...bukan ketam batu tau...



mosque kampung nelayan



dalam perjalanan nak balik ke salah sebuah rumah orang kampung tu singgah lagi beli ni ha...kalau kat perak famouse dengan ikan pekasamnya, kat sini famouse dengan pekasam udang...atau udang masak umai...bila kata masak umai ni actually dia tak masak pun, just guna isi udang mentah tu, potong halia + bawang merah + perah air limau kasturi tu banyak sikit then its ready to eat...sedap oi umai ni, but this one pekasam udang, masam n sedap...gambar bawah ni pulak local called this one gula apong...



masak ikan lumeq dan udang galah yg gadang2 ni...



sambil-sambil kerja, tuan rumah sediakan dan jamu kami makan...



gambar atas ikan lumeq goreng tepung...bawah lumeq masak sup...



this one jelly fish buat umai...
alhamdulillah, konyangnyoo...lewat jugak balik malam tu, bila settle ja kerja, balik hotel trus ketaq lutut, nak mandi pun xlarat, tapi mandi la jugak..haha


keesokkan paginya macam biasa, gerak mesti awal, and carilah tempat best untuk breakfast...



santubung kalau xsilap ni...


pagi-pagi ni sebenarnya plan nak jalan2 ja, nak relax katanya...tapi tak plan pulak pergi kat sini, ada orang tunjukkan jalan pulak ke sini....SARAWAK CULTURE VILLAGE..
rate dia for adult (semenanjung or luar sarawak) Rm60
kalau local Rm30 sahaja...so apa lagi alang2 orang dah bawak, bejalan sakan la kami dalam ni...




get your own passport, dalam ni ada ruangan kosong untuk collect stemp if kita dah jejak kat setiap perkampungan yang berbeza...kira dah sampai la, bukti...











my first stemp


rajin akak ni...






then we went to a show, sarawak tradisional dance...











then proceed lagi ke rumah budaya kampung yang lain...


palinggg tinggi, and palingg besaq...




























dipendekkan cerita...lepas dah puas berjalan kat sarawak culture village ni, kami trus sambung kerja, harini balik awal sebab kebanyakkanya dah settle...


singgah lagi kat pasar ikan ni, area bandar dah ni...beli ikan terubuk masin


ni la dia perencah laksa sarawak...tapi tak beli pun...



ni namanya pucuk paku midin...sedapnya orang kampung masak pucuk ni...so beli and packing siap2 bawak balik semenanjung...huhu
lepas dah settle semua, balik hotel...krohh krohh and esoknya its time to go back home...







good bye sarawak...till we meet again (^___^)v



welcome malaysia...




thats all for now...thanks 4 reading ya..

No comments:

Post a Comment