Followers

Wednesday, 31 December 2014

Short Drama in the making by shaqzspixca (PART 1)

Assalamualaikum w.b.t..

Hrmm....idea ni mula tercetus bila 1 department (office) sepakat kata tak nak naik pentas untuk buat persembahan...so dalam duk bincang-bicang tu tiba muncul idea...apa kata kita buat "drama pendek" then kita satukn (edit) semua scenes jadi short drama...drama la kot kan...then nanti just tayangkan ja masa annual dinner...so saya diberi tugas untuk uruskan bahagian props and idea + outfit2 para pelakon drama nanti...so dalam duk berbincang tu kami dapat tampilkan 3 character yang berlainan + orang kampung...so 3 character tu nanti kami dah decide dah pun...sebelum saya nak share and ajar macamana nak buat props daripada bahan-bahan terbuang, but first jom tengok dulu apa 3 characters yang saya cakap tadi...




so memang famouse la kan....Maleficent, Magneto and Captain Hook~
haha...semua character dah gempak2 dah...hopefully Drama pun bole tahan la kan...inshaaAllah (^___^)...so now jom saya nak share how i make all this props using recycle things~
all we need is just~


Tape...glue gun...bullet dia....spray hitam n merah dan yang paling penting sekali surat khabar yang dah tak guna...




so untuk first...we start dengan Maleficent Horns Tutorial~
sebenarnya sangat la senang nak buat..u must have a bit seni and tangan yang agak lembut? faham ke? hahaha...so surat kabar tu tadi kita lipat sampai jadi bentuk kon yang bucunya tajam...so lipat tp jangan tekan tau lipatan tu, lipat sampai bucu dia tu tajam...then bila dah dapat bentuk tu, puntal kon tu jadi...renyuk2 sambil puntalkan dia...jangan risau kot2 takot kenapa bentuk dia jadi komot2 kan....tak apa...nanti yang akan membentukkan dia macam tanduk and menjadikan permuakaan dia agak rata...dengan menggunakan pita or tape tu tadi...bentuk tanduk ni tak akan sempurna kalau kita tak gunakan tape...sambil kita renyuk n pusing-pusingkan kon tu tadi sambil kita lekat tape ni tadi dari hujung atas ke bawah or bawah ke atas pun boleh, bila semua part from lower to upper dah stick together dengan tape ni tadi so then dia akan jadi bentuk sempurna macam gambar kat atas ni...


so lepas settle 2 tanduk dia tu, kita buat ala topi untuk fitkan dekat kepala and tmpt nak lekatkan tanduk tu tadi...


so gambar kat bawah ni lah hasilnya~ then next step is nak potong and bentukkan bentuk V pada bahagian dahi dia~




jangan risau...gunting ja untuk nak buat bentuk V kat bahagian dahi or kalau nak bentukkan pada mana2 bahagian...lepas dah bentuk tu nanti touch up balik guna tape...is that easy ayyy~ (^___^)v



so pada bahagian tanduk maleficent ni dia rapikan dengan lipatan leather kan? so senang ja, tak payan susah-susah nak cari kain kulit or pvc so what ever...just guna surat khabar shaja encikkk...tp agak susah sikit lah nak bentukkan dia so that nampak macam leather kan...tp u can try...
untuk bahagian dahi pun macam ada scale ngan ala2 kulit buaya or ula la kan...senang ja...just guna glue gun untuk buat sisik ular or buaya sebelum proses spray nanti...



so this step is after spray semua part...kulit buaya @ ular tak berapa menjadi sebab glue gun tu panas ya amat...hahahaha tp tak pe lah asal ada nampak beza kan...




so walla this is the result untuk character maleficent kami nanti...huhu siap pun!


untuk magneto and captain hook dalam proses so this is part 1 of the story sharing...kita bersambung nanti pada part 2 dan seterusnya pulak ya...if ada apa2 question to ask please email me ya...thanks





thats all for now...thanks for reading ya (^___^)v

3 comments: