Assalamualaikum w.b.t..
harini nak berkongsi resepi turun temurun nih, masakan mak yang tiada tandingnya, rasa dia pun tetap sama walaupun dari kecik makan lauk pauk yang sama, itulah keistimewaan IBU kita sbnya..hehe
tQ mak (^___^)v..menu harini senang je nak masak, campak2 sajor~
so lauk yg saya nak share harini kita panggil ~>
PERUT MASAK CILI API
Ramuan
- perut lembu
- beberapa ulas bawang merah (lagi banyak letak lagi sedap)
- beberapa ulas bawang putih
- cili api
- serai
- air asam jawa
- garam
Jom start masak
(1) first skali rebus dulu perut ni sampai dia lembut, lepas dah lembut, toskan air, then potong2kan dia
tengok tu...syantek tak syaye fotong? Mmm...boleh la tuu..
(2) masukkan bahan2 seperti bawang merah, bawang putih, cili api dan serai, tumis semua bahan2 ni sampai naik bau, s.a.m.p.a.i. n.a.i.k. b.a.u. tau, mak cakap jgnla sampai garing bahan2 ko..ok mak ok mak..haha
(3) lepas bahan2 tumisan tadi dah naik bau, masukkan perut yang dah direbus dan ditoskan air dia, pastu goreng dia..
(4) masukkan air asam jawa td ke dalam kuali (ikut suka, ada yg suka rasa masam dia kuat sikit supaya tak ada bau perut ni, tp saya suka rasa masam yang tak kuat sangat untuk masakan perut ni.
(5) lepas dah sebati semua, then masukkan garam secukupnyalah cik jah oi, jgn masin2 sat g Dagoh tinggi naik ok..
last skali...nyum2~ sude siap...wahduh, macamna nak diet niiiiiiii....SELAMAT MENCUBA YA (^___^)v
No comments:
Post a Comment